MAGAZÍN / Gastronomie

Popis: Vítězka soutěže Svačina roku Aneta Vyhnánková ze Slavkova u Brna.
Vítězka soutěže Svačina roku Aneta Vyhnánková ze Slavkova u Brna.
8.12.2018

Nejlepší Svačina roku s Rio Mare je ze Slavkova u Brna

ČR

První místo v 6. ročníku celostátní gastronomické soutěže Svačina roku s Rio Mare získala Aneta Vyhnánková z Integrované střední školy Slavkov u Brna. Vítězka vyhrála poukaz na ceny v hodnotě 7 000 korun. Kulinářské umění předvedlo ve finále 15 nejlepších kuchařů z celé České republiky a celkem byly rozdány ceny v hodnotě 45 000 korun. Úkolem soutěžících bylo připravit zdravou a originální svačinu s využitím tuňákových produktů Rio Mare.

Vítězka Aneta Vyhnánková ze Slavkova u Brna připravila recept Tuňákové Rio Mare panini Pepka námořníka. Druhé místo a poukaz na 5 000 korun získal František Horáček z Děčína. Na třetím místě, ohodnoceném poukazem na 3 000 korun, se umístil Lukáš Záruba ze Znojma. Zvláštní cenu Rio Mare v hodnotě 5 000 korun obdržela Lucie Sochorová z Havlíčkova Brodu. Rio Mare cenu veřejnosti, kterou hlasováním udělili fanoušci na facebookových stránkách Rio Mare, vyhrála Aneta Vyhnánková. Vítězka a vítězná škola z veřejného hlasování se podělily o produkty Rio Mare v hodnotě 5 000 korun.

Do letošního ročníku se přihlásilo rekordních 141 studentů ze 43 středních škol zaměřených na gastronomii. O finalistech a vítězích rozhodovala odborná porota složená z garanta soutěže Mistra kuchaře Vladimíra Picky, šéfkuchaře restaurace Aureole Jiřího Krále a šéfkuchaře kuchařského studia Atelier Culinari Vladislava Stupariče. Druhou porotu tvořili zástupci pořadatele soutěže a foodbloggerka Eva Ehrenbergerová.

„Během šesti let trvání soutěže se do kuchařského klání zapojilo již více než 700 studentů z desítek českých středních škol. Takový zájem jen potvrzuje, že mladé kuchařky a kuchaře naše soutěž baví a inspiruje, a že tuňák Rio Mare je ideálním produktem pro přípravu lehkých, chutných a zdravých receptů,“ říká Jan Jedlička, marketingový manažer společnosti Bolton Czechia.

Živé finále soutěže Svačina roku s Rio Mare, které moderovala herečka a kuchařka Markéta Hrubešová, se konalo v gastronomickém studiu Chefparade+ v pražských Holešovicích. Celostátní gastronomickou soutěž pořádá společnost Bolton Czechia, která je výhradním distributorem tuňákových výrobků Rio Mare v České republice.


1. místo: Aneta Vyhnánková, Integrovaná střední škola Slavkov u Brna
Tuňákové Rio Mare panini Pepka námořníka

Suroviny na 4 porce: Těsto na bagety: 10 lžic hladké mouky, lžička droždí, 1 lžičky cukru, 5 lžic vody, hrstka baby špenátu, lžíce extra panenského olivového oleje Monini, trocha soli na dochucení; Náplň: konzervu tuňáka Rio Mare v olivovém oleji, 50 g banánové šalotky, 24 g sušených rajčat, 2 vejce, 100 g mozzarelly, 2 lžíce krájených rajčat, hrst polníčku, bazalku a sůl a pepř na dochucení; Avokádová pomazánka: 60 g avokáda, 3 lžíce lučiny, 1,5 lžíce zakysané smetany, lžičku italského pesta Arisi, sůl a pepř na dochucení; Salát: 80 g avokáda, hrstku baby špenátu, 50 g rajčat, lžíci extra panenského olivového oleje, citronovou šťávu LiMMi, sůl a pepř na dochucení.

Postup: Připravíme si těsto na panini a přidáme nasekaný špenát a pomocí robotu vytvoříme vláčné těsto. Připravíme bochánky, necháme kynout, vykrájíme příslušné tvary, necháme opět kynout a dáme péct cca 10 minut při 200°C. Pak si připravíme avokádovou pomazánku z avokáda, lučiny, zakysané smetany, ochutíme pestem Arisi, solí a pepřem. Na pánvi zpěníme šalotku, přidáme nakrájená sušená rajčata, tuňáka Rio Mare v olivovém oleji, spojíme vejcem, a rozdělíme do příslušných tvarů. Poté poklademe nakrájenou bazalkou a mozzarellou a přikryjeme pokličkou. Sýr nám spojí tuňákovou směs. Pečivo rozřízneme, potřeme avokádovou pomazánkou, vložíme upraveného tuňáka Rio Mare, lístky špenátu a bazalky a plátek rajčete. Poté přiklopíme a krátce zapečeme v kontaktním grilu. Z extra panenského olivového oleje Monini a citrónové šťávy LiMMi, soli a pepře připravíme zálivku, kterou promícháme se špenátem, avokádem a rajčaty. Podáváme ve slupce od avokáda.

Autor / zdroj: Andrea Čeřovská

DALŠÍ ČLÁNKY

Post

Přerov čeká další uzavírka, čtvrt roku neprojedou auta ulicemi Brabansko a Za Mlýnem

Rekonstrukce kanalizačního sběrače je důvodem uzavírky krajské silnice v přerovských ulicích Brabansko a Za Mlýnem. Od pondělí 15. dubna do úterý 9. č

Post

Mobilní Rozhlas hlásí, že začíná informovat Přerovany

Od prvního dubnového dne mohou Přerované dostávat ty nejčerstvější informace přímo do svých chytrých mobilů nebo mailových schránek.

Post

Nemocnice Přerov modernizuje vybavení operačních sálů i gynekologického oddělení

Dvojici nových ultrazvukových přístrojů pro gynekologické oddělení a operační sály i dva operační stoly pro operační obory získala v uplynulých dnech

PARTNEŘI

www.ippolna.cz www.casopis-dracek.cz energy.akcenta.eu

REKLAMA